Back

Next-Generation Placement Tests

LOGO


KATEGORIJA PROJEKTA


Razvoj inovacije

CILJ PROJEKTA


Razvoj adaptivnih digitalnih testova za određivanje nivoa poznavanja stranih jezika

OZNAKA PROJEKTA


2020-1-HR01-KA204-077724

Cilj placement testa

Placement test se koristi za određivanje jezičkih kompetencija kako bi se precizno utvrdila grupa ili odgovarajući program.

Evropski Savet je napravio Zajednički evropski referentni okvir za jezike (CEFR) u saradnji sa Asocijacijom jezičkih ispitnih centara u Evropi (ALTE) i Evropskom asocijacijom kvaliteta jezičkih usluga  (EAQUALS) čime je definisano 6 osnovnih jezičkih nivoa od A1 do C2.

Kursevi stranih jezika su organizovani prema ovim nivoima, dakle, jezičko predznanje treba uzeti u obzir i uskladiti sa odgovarajućim nivoom što se postiže primenom placement testa.

Tehnologija placement testova se nije menjala dugo i koristi linearnu metodu u merenju rezultata. Ona podrazumeva da kandidat uradi veliki broj pitanja pri čemu se računa  ukupan broj tačno rešenih pitanja a ne ulazi se u analizu koja su pitanja tačno rešena a koja ne. Iako u većini slučajeva rezultat odgovara stvarnom stanju, ipak se često dogodi da zbog navedenog nedostatka kod jednog dela pokaže pogrešan rezultat.

Da bi se ovi nedostaci predupredili, profesori sprovode i usmeni test sa kandidatom što može dovesti do smanjenja efikasnosti u period upisa. Međutim, nisu samo profesori ti koji troše previše vremena, tu su i polaznici.

Kandidati uvek rešavaju isti broj pitanja, bez obzira jesu li svojim znanjem za A2 ili C2 nivo – to svakako ne bi smelo biti tako. Polaznik koji upisuje A2 nivo ne treba da troši više od pet minuta svog vremena, niti da gubi motivaciju tako što ne zna da odgovori na izuzetno teška pitanja. Placement testovi, stoga, treba da budu adaptivni.

 

Blackbird i saradnici

Jezička škola Blackbird u saradnji sa partnerima iz Jantara (Hrvatska), Amber IT Solutions (Hrvatska), British School Pisa (Italija), Molehill (Španija) u okviru Erasmus Plus KA2 projekata je uključena u razvijanje kompleksnih matematičkih algoritama koji će omogućiti adaptivne placement testove, a koji će polaznicima biti dostupni u digitalnom obliku. Placement testovi su usklađeni sa standardima ALTE i CEFR.

Kako će izgledati naši Next-generation placement testovi?

Testovi će biti dostupni za engleski, nemački, italijanski, francuski, španski i ruski jezik. Polaznici će početi s jednostavnim pitanjima a algoritam će određivati progresivno teža pitanja shodno postojećem predznanju. Pre svega, polaznici nižih nivoa će na ovaj način utrošiti puno manje vremena na rešavanje testa, jer će algoritam zaključiti da nema razloga trošiti vreme na teža pitanja.

Polaznicima s višom nivoom predznanja će se prvo okvirno odrediti nivo prema CEFR-u, a zatim će kroz dodatne slušne vežbe i razumevanje teksta softver odrediti konačni nivo veoma precizno. Na taj način bićemo sigurni da se svakom polazniku preporuči upis u tečaj najprikladniji njihovom predznanju, ali i njihovim potrebama. Ovako ćemo optimizirati ne samo vreme našim zaposlenicima i potencijalnim polaznicima, već i celokupnu obrazovnu strategiju za naše đake.

Kada će testovi biti dostupni?

Projekt je započeo 1.10.2020. a traje 26 meseci. Doduše, prve probne verzije očekujemo već u sledećoj godini.

Novosti

Blackbird
19/02/2023

I-BLU u misiji da dešifruje potrebe odraslog učenika stranog jezika

I-BLU (Innovative Blended Language Upskilling) Erasmus + projekat je krenuo u svoju prvu aktivnost punih razmera, nakon višemesečne marljive pripreme. U svih pet zemalja projekta – Hrvatskoj, Rumuniji, Srbiji, Sloveniji i Španiji, desetine nastavnika i istraživača angažuje stotine ispitanika – …

Pročitajte više
Blackbird - NGPT – Ulazni test drugačiji od drugih
Blackbird
27/12/2022

NGPT – Ulazni test drugačiji od drugih

Da bi napredovali do sledećeg nivoa jezičke kompetencije, potrebno je da napravimo prvi značajan korak – procena početnog nivoa, pre postavljanja ciljeva i ishoda procesa učenja. Za polaznika ali i jezičku školu, precizno određivanje početnog nivoa znanja je od velikog …

Pročitajte više
Blackbird
06/11/2022

The NGPT Piloting is now on!

–join us for a place in history – A unique moment in the history of NGPT, but also in the history of placement testing Europe-wide! The almost two years into making, and the placement test of the new generation is …

Pročitajte više